Formule 1 je nejsledovanější a nejbohatší motoristický seriál na světě. Díky intenzivnímu propojení sportu se zábavou si v posledních letech získala spoustu fanoušků, kteří se o jiné sporty nezajímají. Svým důrazem na prvotřídní prezentaci produktu ukazuje, že její značka může stále sílit. Přečtěte si, co stojí za úspěchem F1 a co nás čeká v sezoně 2023.

Rozpis a termíny závodů Formule 1 v sezoně 2023

Formule 1 se neustále snaží expandovat, proto v ročníku 2023 uvidíme rekordních 23 zastávek. Vše začíná v bahrajnském Šáchiru, kde v neděli 5. března zhasnou světla při první grand prix. Od té doby se celý paddock bude stěhovat napříč kontinenty; kromě Asie navštíví Austrálii, Severní i Jižní Ameriku a samozřejmě největší počet závodů se jako obvykle odjede v Evropě.

Prohlédněte si kompletní kalendář závodů F1 v letošním roce. Kompletní výsledky jednotlivých grand prix i průběžný stav bodování v šampionátu najdete ZDE.

ROZPIS ZÁVODŮ F1 2023
5. 3. 2023 Velká cena Bahrajnu
19. 3. 2023 Velká cena Saúdské Arábie
2. 4. 2023 Velká cena Austrálie
30. 4. 2023 Velká cena Ázerbájdžánu
7. 5. 2023 Velká cena Miami
21. 5. 2023 Velká cena Emilia-Romagna (Imola)
28. 5. 2023 Velká cena Monaka
4. 6. 2023 Velká cena Španělska
18. 6. 2023 Velká cena Kanady
2. 7. 2023 Velká cena Rakouska
9. 7. 2023 Velká cena Velké Británie
23. 7. 2023 Velká cena Maďarska
30. 7. 2023 Velká cena Belgie
27. 8. 2023 Velká cena Nizozemska
3. 9. 2023 Velká cena Itálie (Monza)
17. 9. 2023 Velká cena Singapuru
24. 9. 2023 Velká cena Japonska
8. 10. 2023 Velká cena Kataru
22. 10. 2023 Velká cena USA (Austin)
29. 10. 2023 Velká cena Mexika
5. 11. 2023 Velká cena Brazílie
18. 11. 2023 Velká cena Las Vegas
26. 11. 2023 Velká cena Abú Zabí

Piloti a týmy ve Formuli 1: kdo jezdí za jakou stáj v ročníku 2023

F1 dlouhodobě ustálila počet týmů na 10, což zajišťuje velkou konkurenci mezi stájemi i mezi samotnými jezdci. Pouze 20 vyvolených závodníků má stálé místo v kokpitu. Na jejich pozici se ale neustále tlačí vycházející hvězdy z nižších kategorií. Každoročně tak dochází k mnoha změnám v jezdeckém obsazení.

V posledních sezonách navíc sledujeme i generační obměnu. Po skvělých a dlouhých kariérách uvolnily místo v F1 legendy Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel, první zkušenosti v nejbohatší motoristické sérii naopak začínají sbírat Oscar Piastri či Logan Sargeant.

Prohlédněte si současné složení startovního gridu, jak bychom jej měli pravidelně vídat v sezoně 2023. Doporučujeme také projít detailní vizitku všech týmů a jezdců.

TÝMY A ZÁVODNÍCI VE FORMULI 1 2023
Tým Jezdec 1 Jezdec 2
Red Bull Max Verstappen (#1) Sergio Pérez (#11)
Ferrari Charles Leclerc (#16) Carlos Sainz (#55)
Mercedes Lewis Hamilton (#44) George Russell (#63)
Alpine Renault Pierre Gasly (#10) Esteban Ocon (#31)
McLaren Lando Norris (#4) Oscar Piastri (#81)
Alfa Romeo Zhou Guanyu (#24) Valtteri Bottas (#77)
Aston Martin Fernando Alonso (#14) Lance Stroll (#18)
Haas Kevin Magnussen (#20) Nico Hülkenberg (#27)
AlphaTauri Yuki Tsunoda (#22) Nyck de Vries (#21)
Williams Logan Sargeant (#2) Alexander Albon (#23)

Peníze ve Formuli 1 – Liberty Media za šest let proměnila F1 v nejcennější sportovní značku

Když v roce 2016 společnost Liberty Media koupila Formuli 1, asi nikdo netušil, že během několika let dokáže řádově zvýšit hodnotu F1. Svým přístupem k budování značky a nacházení nových způsobů oslovování zákazníků se Liberty Media a její práce s F1 stala vzorem pro další sportovní soutěže.

V lednu 2023 magazín Forbes ocenil hodnotu Liberty Media na neuvěřitelných 20,8 miliard dolarů a označil ji tak za nejhodnotnější sportovní konglomerát na světě. V této valuaci jsou sice zahrnuty i další entity jako baseballový tým Atlanta Braves, ale samotná hodnota Formule 1 byla vyčíslena na 17,1 miliardy dolarů. To je neskutečný nárůst za pouhých šest let od 23. 1. 2017, kdy byla akvizice Liberty Media oficiálně potvrzena za 4,4 miliardy dolarů.

Byznysový úspěch F1 se samozřejmě odráží i v dalších finančních aspektech Formule 1. Nejlepší závodníci jsou štědře odměňováni a patří mezi nejlépe placené sportovce světa.

Úřadující dvojnásobný šampion Max Verstappen má podle několika zdrojů pobírat základní roční plat ve výši 55 milionu dolarů, tedy téměř jeden a čtvrt miliardy korun. V tomto ohledu se blíží například boxerské hvězdě Tysonu Furymu a konkuruje i nejlépe placeným americkým fotbalistům, basketbalistům a baseballistům.

Spolu s Verstappenem patří mezi nejvýdělečnější piloty F1 podle očekávání Lewis Hamilton ($35M), Charles Leclerc ($24M) a Lando Norris ($20M). Na dvojciferný roční příjem v dolarech dosáhnou také Carlos Sainz, Sergio Pérez a Valtteri Bottas.

Nejnižší základní plat pobírají americký nováček Logan Sargeant a Japonec Yuki Tsunoda, kteří si před zdaněním přijdou na 1 milion dolarů. Jejich smlouva je tedy jen o pár set tisíc vyšší než minimální vstupní kontrakt do NHL. Je ale třeba připomenout, že Sargeant a Tsunoda mohou využít značného marketingového potenciálu na svých domácích trzích a získat další finanční prostředky.

Fenomén Drive to Survive: seriál o F1 na Netflixu způsobil obrovský boom, který inspiruje ostatní sporty

Bezpochyby největším „majstrštychem“ Liberty Media bylo porozumění měnícím se trendům v zábavním průmyslu. Změna způsobená obrovskou saturací trhu a novými možnostmi interakce v online prostředí se nevyhnutelně dotkla i sportu. Jenže zatímco spousta tradičních prestižních sportů a lig tuto proměnu brala příliš na lehkou váhu, F1 dokázala perfektně zareagovat na poptávku. Dohodla se s Netflixem na produkci unikátního seriálu F1: Drive to Survive, čímž odstartovala novodobou zlatou horečku F1.

Formule 1 i se svými protagonisty dobře pochopila, že se musí divákům naprosto otevřít. Jen kvalitní sportovní výkony už mnohým dnešním divákům nestačí, a rozhodně nemají takovou sílu samy o sobě oslovit nové fanoušky jako dříve. F1 si to uvědomila a spolu s Netflixem vynaložila obrovské finanční prostředky na to, aby skrz televizní obrazovky přiblížila divákům svůj produkt v maximální kvalitě, s maximální zábavou.

Víc než dokumentem se Drive to Survive stal velmi mocným marketingovým nástrojem, který oživil obrovský zájem o F1. Prodává totiž tento sport v první řadě jako velkolepou show. A tento apel na autenticitu se jednoznačně vyplatil. Formule 1 se tím vymanila z krize, kterou procházela před akvizicí Liberty Media. Tehdy byly závody nudné, příběhy jezdců příliš neoslňovaly a F1 se začala vytrácet z mainstreamu. F1: Drive to Survive byl hlavním katalyzátorem, který tuto situaci převrátil naruby.

F1 svým úspěchem proklestila cestu dalším sportovním ligám, které se nyní se zpožděním několika let snaží napodobit osvědčený blueprint. Můžeme tak sledovat nově realizované seriálové projekty – například tenisový Break Point či golfový Full Swing.

Na tak strmý růst vzhůru, jakým se blýskla F1, je ale pozdě, tuto výhodu už další odvětví na rozdíl od Formule 1 propásla. Řada tradičních sportů jako fotbal navíc stále naráží na konzervatismus a přílišnou uzavřenost. Týmy a hráči si chrání know-how a soukromí, a zatím si většinou nedokážou fanoušky pustit k tělu tak, jak to dokázala F1.

Dobývání USA: Expanze F1 pokračuje, nejnovějším projektem je Las Vegas

A zatímco jiné sportovní soutěže nyní dohánějí manko v audiovizuální oblasti, Liberty Media už je opět o krok dál. Zvýšeného zájmu využila ve větší zásah USA, byznysově nejzajímavějšího trhu. Zavedená Velká cena USA v Austinu v posledních letech boří rekordy návštěvnosti, a F1 se tak rozhodně nemohla spokojit s jedinou grand prix na území obývaném více než 330 miliony lidí.

V roce 2022 organizátoři přidali do kalendáře novou zastávku v Miami, ale ještě větší událost se chystá v listopadu 2023. Liberty Media uzavřela dohodu s nevadskou Clark County a bude pořádat závod v Las Vegas. Formule 1 musí být megalomanská, a na zeměkouli nenajdeme místo, které by tomuto přívlastku dostálo lépe.

F1 už se sice v 80. letech 20. století dvakrát ve Vegas jela, ale tehdejší podmínky – v podstatě šlo o okruh na parkovišti – naprosto nereflektovaly současný ekonomický a zábavní potenciál F1. A tak se fanoušci letos mohou těšit na závod ulicemi města; včetně proslulého Stripu s nejznámějšími světovými kasiny.

Co do marketingové i ekonomické stránky může jít o jednu z největších sportovních událostí na světě. Liberty Media tak neváhala zakoupit východně od Stripu část pozemků (v hodnotě $240M), aby zde mohla vybudovat paddock s cílovou rovinou. Kontrakt s Clark County navíc platí do roku 2032, takže F1 se bude do Vegas každoročně vracet v příštích 10 letech.

Pokud Liberty Media s F1 ve Vegas uspěje, může z této grand prix vytvořit fenomenální zábavní událost na úrovni slavného Super Bowlu. To by mohlo pomoci k dalšímu růstu této prestižní motoristické značky – i vzhledem k rostoucímu zájmu Američanů o sportovní sázení.

Kde sledovat F1 živě – Formule 1 v televizi a v online live streamu

Stejně jako v dalších zemích v posledních letech vzrostl zájem o závody F1 také u českých diváků. Televizní práva na přenosy na našem území patří komerční stanici Sport TV. Ta vysílá na programech Sport 1 a Sport 2 nejen závody, ale i kvalifikace a tréninkové segmenty.

Sport TV je dostupná u řady českých operátorů, mezi něž už ovšem nepatří O2. Kanály Sport 1 a Sport 2 si můžete pořídit v rámci různých balíčků poskytovatelů jako freeSAT, T-Mobile TV, Kuki, Telly, Skylink či Vodafone TV.

Pokud chcete sledovat Formuli 1 v online live streamu, budete moci využít buď online platforem zmíněných českých poskytovatelů, případně si můžete zakoupit oficiální F1TV, která je dostupná za €49,99 ročně. F1TV má k dispozici všechny závody F1 i s kvalifikacemi a tréninky, k tomu nabízí i přenosy F2 (letos s Romanem Staňkem) a F3. Více informací o F1TV a ceníku předplatného najdete přímo na oficiálních stránkách Formule 1.

1️⃣ Jaký je rozpis zastávek Formule 1 2023?

Formule 1 2023 má v programu 23 zastávek. Sezona začíná 5. března a končí 26. listopadu. Kompletní rozpis s termíny F1 najdete ZDE.

2️⃣ Jakou hodnotu má Formule 1?

Magazín Forbes v lednu 2023 označil F1 za nejcennější sportovní značku na světě. V článku popisujeme hodnotu i další údaje o penězích v F1.

3️⃣ Kde najdu vysílání F1 online na internetu?

V článku najdete podrobné informace o možnostech sledování F1 v televizi i online.

Hrajte zodpovědně! a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - více zde.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno