Svátek svatého Martina se blíží a s ním i pečení svatomartinské husy. V článku se mimo jiné dočtete, kde v těchto dnech koupíte husu v akci nejlevněji nebo jak ji v chlazené a mražené podobě skladovat.
Kde se vzala tradice pečení svatomartinské husy?
Jak už z názvu pokrmu vyplývá, tradice se pojí se svatým Martinem. Jedna z legend praví, že světce údajně rušilo kejhání hus během kázání, a proto je nechal zabít a připravit jako pečeni. Podle další legendy se svatý Martin schovával mezi husami, aby se tak vyhnul zvolení do funkce biskupa. Ty ho však svým kejháním prozradily.
Koupit chlazenou nebo mraženou husu v akci?
Pokud chcete letos svatomartinskou husu připravit, můžete ji koupit buď mraženou, nebo chlazenou. Mražená husa bude levnější, ale její příprava vám zabere více času. Níže uvádíme ceny mražené i chlazené husy v supermarketech. Podívejte se, za kolik ji můžete aktuálně koupit.
Husa v akci 2024: Lidl, Albert, Billa a další supermarkety
Ptáte se, kde koupit husu v akci? Podívejte se, níže do tabulky na supermarkety, které ji nabízejí včetně cen za kilogram.
Cena za chlazenou husu v akci
supermarket | cena za kg |
Albert | 109,90 Kč (do 12. 11.) |
Billa | 109,90 Kč (od 7. do 10. 11.) |
Lidl | 139,90 Kč (do 12. 11.) |
Z tabulky výše vyplývá, že nejlevnější chlazenou husu koupíte v těchto dnech v supermarketu Albert a Billa.
Tip: Další aktuální zboží v akci v Bille najdete v tomto letáku.
Cena za mraženou husu v akci
Nejlevnější mraženou husu prodává nyní supermarket Albert (viz tabulka níže.)
supermarket | cena za kg |
Albert | 89,90 Kč (do 12. 11.) |
Flop Top | 99,90 Kč (do 12. 11.) |
JIP CC Cash & Carry | 106,40 Kč (do 19. 11.) |
Makro | 106,29 Kč (do 19. 11.) |
Tip: Aktuální Albert leták s dalším zlevněným zbožím najdete ZDE.
Jak velkou husu koupit?
Pro čtyřčlennou rodinu by vám měla bohatě stačit husa o hmotnosti 3,5 až 4 kg. Cenově vás tak vyjde její nákup v supermarketu Albert, kde se v těchto dnech prodává nejlevněji, na 385 až 440 Kč.
Jak husu (chlazenou i mraženou) skladovat?
Šéfkuchař pražské karlínské restaurace Martin Štangl doporučuje chlazenou husu skladovat v lednici při maximální teplotě 4 °C a tam ji nechat 3 až 4 dny odležet, aby tak před zpracováním trochu vyzrála a změkla. Upečené maso tak bude kvalitnější a chutnější.
Mraženou husu vyndejte z mrazáku alespoň 24 hodin před přípravou, poté ji vložte na plech nebo do mísy a dejte do lednice, kde postupně rozmrzne. Naopak se vyvarujte rozmrazení masa na kuchyňské lince při pokojové teplotě nebo jeho vložení do teplé vody, která má rozmrzání urychlit. V teplejším prostředí totiž hrozí riziko množení bakterií, které by vám mohly způsobit závažné zažívací potíže.
Rozmraženou i chlazenou husu vyndejte z lednice přibližně tři hodiny před zpracováním, aby se tak ohřála na pokojovou teplotu. Díky tomu maso neprojde v troubě tak velkým teplotním šokem a bude křehčí, šťavnatější a rovnoměrněji propečené. Ušetříte také za elektrickou energii, protože ho upečete za kratší dobu.
Recepty na svatomartinskou husu
Svatomartinská husa bývá sice dražší, jedná se však o příležitostný pokrm, proto by byla škoda si tuto pochoutku nedopřát. V tomto článku se dozvíte, jak připravit tradiční slavnostní chod se zelím, s jablky nebo podle Pohlreicha. Nechybí ani recept na pomalé pečení.