Z tajemného Tibetu k nám doputoval nový druh zeleniny, aby dostal čarovné názvy v češtině: reveň dlanitá nebo rebarbora. Podmínky pěstování odpovídají drsným himalájským podmínkám, odkud rostlina pochází. Zralý řapík obsahuje řadu cenných látek, které zpracujeme například formou kompotu. Zapátrali jsme v materiálech Masarykovy a Mendelovy univerzity, abychom zjistili podrobnosti!

Zralé řapíky reveně dlanité obsahují vitamín C

Rheum palmatum (reveň dlanitá – rebarbora) je vytrvalá, 100 až 120 centimetrů vysoká rostlina. Má velké srdcovité listy a drobné, růžové až červené květy. Plodem jsou nažky, kvetoucí v červenci a srpnu. Sbíráme v říjnu a sušíme při teplotě do 50 °C. Vyžívaný je především listový řapík (stopka), který obsahuje třísloviny, emodin, glykosidy, fytoncidní látky, estrogeny, antrachinon (aromatické organické sloučeniny), vitamín C. Poslouží k výrobě čajů, léčivých přípravků (na trávení, jako močopudný faktor), kompotů, zavařenin, náplní do koláčů, buchet apod.

Kde dobře roste rebarbora? Podmínky pěstování

„Reveň není náročná, prospívá i v polostínu pod stromy. Na jednom místě vydrží i deset let a má mrazuvzdorné oddenky, ale nesnáší zamokřené kyselé půdy,“ uvádí Mendelova univerzita ve svých studijních materiálech. Ovšem něco přece jenom musíme podniknout, aby měla rebarbora podmínky pěstování ideální. „Aby byla šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku, potřebuje hnojit, zalévat a spíše stinnou teplou polohu, než přímý sluneční svit.“ Rebarboru namnožíme nejlépe dělením trsů, protože semenáčky nemají tak dobré listové řapíky.

Recept na reveňový kompot

Předpokládejme, že nám konečně dozrála rebarbora. Podmínky pěstování jsme tedy splnili, ale jak nyní úrodu zužitkujeme? Zkusme připravit kompot! Potřebujeme: 300 ml třešňové šťávy, skořici, 2 lžíce citronové šťávy, 3 – 4 lžíce krupicového cukru, 800 g reveně. Postup: Reveň očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Třešňovou šťávu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Vsypeme a přibližně 8 minut podusíme rebarboru. Kompot ochutíme citronovou šťávou, skořicí i cukrem, odstavíme a necháme vychladnout.

Zdroje:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno