107/2005 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 25. února 2005
o školním stravování
Změna: 107/2008 Sb.
Změna: 463/2011 Sb.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 35 odst.
2, § 121 odst. 1 a § 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,
základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský
zákon), a v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle § 121 odst. 2
školského zákona:
§ 1
Úvodní ustanovení
(1) Školním stravováním se rozumí stravovací služby pro děti, žáky,
studenty a další osoby, jimž je poskytováno stravování v rámci hmotného
zabezpečení,^1) plného přímého zaopatření,^2) nebo v rámci preventivně
výchovné péče formou celodenních služeb nebo internátních služeb^3)
(dále jen „strávníci“).
(2) Školní stravování se řídí výživovými normami stanovenými v příloze
č. 1 k této vyhlášce a rozpětím finančních limitů na nákup potravin
stanovených v příloze č. 2 k této vyhlášce.
§ 2
Organizace školního stravování
(1) Školní stravování zabezpečuje
a) zařízení školního stravování^4) a
b) jiná osoba poskytující stravovací služby,^5) (dále jen „provozovatel
stravovacích služeb“).
(2) Školní stravování je zabezpečováno jinou osobou poskytující
stravovací služby pouze ve výjimečných případech, kdy tyto služby není
možné zajistit v zařízeních školního stravování.
(3) Právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení
zajistí pro své strávníky podle místních podmínek ekonomicky a
organizačně nejvhodnější způsob školního stravování a podmínky jeho
poskytování vymezí ve školním nebo vnitřním řádu.^6)
(4) Provozovatel stravovacích služeb stanoví podle povahy poskytovaných
služeb výši finančních normativů na nákup potravin (dále jen „finanční
normativ“) podle § 5 odst. 2 a další podmínky poskytování školního
stravování, zejména podmínky přihlašování a odhlašování strávníků a
jídel, organizaci výdeje jídel a způsob hrazení úplaty za školní
stravování.
(5) V ujednání o zajištění školního stravování mezi právnickou osobou
vykonávající činnost školy nebo školského zařízení a provozovatelem
stravovacích služeb je podle povahy zajišťovaných služeb obsaženo
zejména
a) vymezení rozsahu poskytovaných služeb podle § 4,
b) výše finančních normativů podle § 5 odst. 2,
c) organizace rozvozu nebo přepravy jídel,^7)
d) způsob zabezpečení dohledu nad nezletilými strávníky.
(6) Poskytuje-li provozovatel stravovacích služeb více druhů jídel na
výběr, musí být zachováno plnění výživových norem.
(7) Jídla podávaná v rámci školního stravování konzumují strávníci v
provozovnách školního stravování (dále jen „provozovna“) uvedených v §
3 odst. 2, nebo v provozovnách jiné osoby poskytující stravovací
služby, s výjimkou případu uvedeného v § 4 odst. 9. Zařízení školního
stravování může ve výjimečných případech, při splnění požadavků v
oblasti ochrany veřejného zdraví stanovených zvláštními právními
předpisy, zabezpečovat školní stravování mimo prostory uvedené v § 3
odst. 2.
(8) Provozovatelé stravovacích služeb uchovávají údaje o plnění
výživových norem nejméně po dobu jednoho kalendářního roku.
§ 3
Zařízení školního stravování a jejich provoz
(1) Typy zařízení školního stravování jsou
a) školní jídelna,
b) školní jídelna – vývařovna (dále jen „vývařovna“),
c) školní jídelna – výdejna (dále jen „výdejna“).
(2) Zařízení školního stravování provádí svou činnost v provozovnách.
Provozovnou se rozumí každý samostatný soubor místností a prostor, v
němž jsou uskutečňovány stravovací služby podle odstavce 3, 4 nebo 5,
během nichž nedochází k rozvozu nebo přepravě jídel.
(3) Školní jídelna v rámci školního stravování vydává jídla, která sama
připravuje, a může připravovat jídla, která vydává výdejna.
(4) Vývařovna v rámci školního stravování připravuje jídla, která
vydává výdejna.
(5) Výdejna v rámci školního stravování vydává jídla, která připravuje
jiný provozovatel stravovacích služeb. Pro jednu provozovnu daného typu
zařízení školního stravování připravuje jídla vždy jeden provozovatel
stravovacích služeb. Na základě dohody s provozovatelem stravovacích
služeb, který jídla připravuje, může výdejna v rámci školního
stravování připravovat doplňková jídla podle § 4 odst. 1.
(6) Stravovací služby nad rámec § 4 (dále jen „jiné stravovací služby“)
poskytované strávníkům musí odpovídat zásadám zdravé výživy a prodávaný
sortiment nesmí obsahovat alkoholické nápoje a tabákové výrobky.
(7) Výdej jídel v rámci jiných stravovacích služeb, s výjimkou podávání
stejných jídel zaměstnancům právnických osob, které vykonávají činnost
škol a školských zařízení, může zařízení školního stravování
uskutečňovat pouze časově, nebo prostorově odděleně od školního
stravování.
§ 4
Rozsah služeb školního stravování
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) hlavními jídly oběd a večeře,
b) doplňkovými jídly snídaně, přesnídávka, svačina a druhá večeře,
c) obědem polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj a případně doplněk
(salát, dezert, ovoce),
d) večeří hlavní chod, nápoj a případně doplněk (salát, dezert, ovoce).
(2) Každé z jídel podle odstavce 1 je strávníkům poskytováno nejvýše
jednou denně.
(3) Dítě v mateřské škole má právo denně odebrat
a) oběd, jedno předcházející a jedno navazující doplňkové jídlo, je-li
vzděláváno ve třídě s celodenním provozem,
b) oběd a jedno předcházející doplňkové jídlo, nebo oběd a jedno
navazující doplňkové jídlo, je-li vzděláváno ve třídě s polodenním
provozem,
c) hlavní a doplňková jídla podle odstavce 1 s výjimkou druhé večeře,
je-li vzděláváno ve třídě s internátním provozem,
včetně tekutin v rámci dodržení pitného režimu.
(4) Žák základní školy a nezletilý žák střední školy a konzervatoře má
právo denně odebrat oběd.
(5) Zletilému žákovi střední školy, konzervatoře a studentovi vyšší
odborné školy lze poskytovat školní stravování v rozsahu uvedeném v
odstavci 4.
(6) Nezletilý žák ubytovaný ve školském výchovném a ubytovacím
zařízení, osoba v plném přímém zaopatření, nebo osoba, které je
poskytována preventivně výchovná péče formou celodenních nebo
internátních služeb, má právo denně odebrat
a) hlavní a doplňková jídla podle odstavce 1 s výjimkou druhých večeří,
jde-li o nezletilého žáka nebo osobu mladší 15 let, nebo
b) hlavní a doplňková jídla podle odstavce 1, jde-li o nezletilého žáka
nebo osobu od dovršení 15 let.
(7) Zletilému žákovi a studentovi vyšší odborné školy ubytovanému ve
školském výchovném a ubytovacím zařízení lze poskytovat školní
stravování v rozsahu uvedeném v odstavci 6 písm. b).
(8) Souhlasí-li nadpoloviční většina zletilých strávníků a zákonných
zástupců nezletilých strávníků, mohou strávníci uvedení v odstavci 6
nebo 7 denně odebrat pouze snídani a hlavní jídla, a to v hodnotě
nákladů na potraviny ve výši součtu finančních normativů určených pro
všechna jim náležející jídla podle odstavce 6 nebo 7.
(9) První den neplánované nepřítomnosti strávníka ve škole nebo
školském zařízení se pro účely této vyhlášky považuje za pobyt ve škole
nebo školském zařízení.
§ 5
Úplata za školní stravování v zařízeních školního stravování zřízených
státem, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí
(1) Úplata za školní stravování je určena výší finančního normativu.
(2) Výše finančního normativu se určí v rámci rozpětí finančních limitů
stanovených v příloze č. 2 k této vyhlášce podle cen potravin v místě
obvyklých.
(3) Při významných osobních příležitostech strávníka, kterému je
poskytováno stravování v rámci plného přímého zaopatření nebo v rámci
preventivně výchovné péče formou celodenních služeb nebo internátních
služeb, se náklady na nákup potravin v kalendářním roce zvyšují na
jednoho strávníka celkově o 300 Kč.
§ 6
Zrušovací ustanovení
Zrušuje se:
1. Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České
republiky č. 48/1993 Sb., o školním stravování.
2. Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 276/1993
Sb., kterou se mění a doplňuje vyhláška Ministerstva školství, mládeže
a tělovýchovy České republiky č. 48/1993 Sb., o školním stravování.
3. Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 20/1995
Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva školství, mládeže a
tělovýchovy České republiky č. 48/1993 Sb., o školním stravování, ve
znění pozdějších předpisů.
4. Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 313/1997
Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva školství, mládeže a
tělovýchovy České republiky č. 48/1993 Sb., o školním stravování, ve
znění pozdějších předpisů.
5. Vyhláška č. 69/2003 Sb., kterou se mění vyhláška č. 48/1993 Sb., o
školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.
§ 7
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
Ministryně:
JUDr. Buzková v. r.
Příloha 1
Výživové normy pro školní stravování
Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v
gramech, uvedeno v hodnotách „jak nakoupeno“.
————————————————————————————————————–
Věková skupina Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den
strávníků, hlavní —————————————————————————————
a doplňková jídla Maso Ryby Mléko Mléčné Tuky Cukr Zelenina Ovoce Brambory Luštěniny
tekuté výr. volné volný celkem celkem
————————————————————————————————————–
3 – 6 r. přesnídávka,
oběd, svačina 55 10 300 31 17 20 110 110 90 10
————————————————————————————————————–
7 – 10 r. oběd 64 10 55 19 12 13 85 65 140 10
————————————————————————————————————–
11 – 14 r. oběd 70 10 70 17 15 16 90 80 160 10
————————————————————————————————————–
15 – 18 r. oběd 75 10 100 9 17 16 100 90 170 10
————————————————————————————————————–
celodenní stravování
————————————————————————————————————–
3 – 6 r. 114 20 450 60 25 40 190 180 150 15
————————————————————————————————————–
7 – 10 r. 149 30 250 70 35 55 215 170 300 30
————————————————————————————————————–
11 – 14 r. 159 30 300 85 36 65 215 210 350 30
————————————————————————————————————–
15 – 18 r. 163 20 300 85 35 50 250 240 300 20
————————————————————————————————————–
Druh a množství vybraných druhů potravin v g na strávníka a den pro
laktoovovegetariánskou výživu
————————————————————————————————————–
Vejce Mléko Mléčné Tuky Cukr ZeleninaOvoce Brambory Luštěniny
tekuté výr. volné volný celkemcelkem
————————————————————————————————————–
3 – 6 r. přesnídávka,
oběd, svačina 15 350 75 12 20 130115 90 20
————————————————————————————————————–
7 – 10 r. oběd 15 250 45 12 12 92 70 140 15
————————————————————————————————————–
11 – 14 r. oběd 15 250 45 12 15 104 80 160 15
————————————————————————————————————–
15 – 18 r. oběd 15 250 45 12 13 114 90 160 15
————————————————————————————————————–
15 – 18 r. celodenní
stravování 25 400 210 35 40 370290 250 30
————————————————————————————————————–
1. Průměrná spotřeba potravin je vypočtena ze základního sortimentu
potravin tak, aby bylo zajištěno dosažení příslušných výživových norem.
Je uvedena v hodnotách „jak nakoupeno“ a je do ní proto zahrnut i
přirozený odpad čištěním a dalším zpracováním. Z celkové denní výživové
dávky se započítá v průměru 18 % na snídani, 15 % na přesnídávku, 35 %
na oběd, 10 % na odpolední svačinu a 22 % na večeři.
2. Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí
+/- 25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného
cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit. Poměr spotřeby
rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1:1 s důrazem na
zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
3. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici
tolerance. Při propočtu průměrné spotřeby se hmotnost sterilované a
mražené zeleniny násobí koeficientem 1,42. U sušené zeleniny se
hmotnost násobí koeficientem 10 (10 dkg = 1 kg).
4. Součástí jídel je vždy nápoj a k dosažení žádoucích hodnot vitamínu
C je nutno zařazovat do jídelníčku nápoje, kompoty a zeleninové saláty
s přídavkem vitamínu C.
5. Laktoovovegetariánskou výživu lze uplatnit v případě, že s tím
souhlasí všichni zákonní zástupci nezletilých strávníků nebo zletilí
strávníci, nebo u provozovatelů stravovacích služeb, kde lze uplatnit
podávání jídel na výběr. Průměrnou spotřebu potravin lze doplnit
drůbežím a rybím masem.
7. Souhlasí-li zákonný zástupce strávníka nebo zletilý strávník, lze
strávníkům ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím
sportovní přípravu a strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru
tanec zvýšit celkovou denní výživovou dávku s přihlédnutím k charakteru
tělesné činnosti až o 30 %. Další zvýšení je možné pouze na doporučení
lékaře.
Příloha 2
Finanční limity na nákup potravin
Věkové skupiny strávníků, Finanční limity
hlavní a doplňková jídla Kč/den/strávník
1. Strávníci do 6 let
snídaně 7,00 až 13,00
přesnídávka 6,00 až 9,00
oběd 14,00 až 25,00
svačina 6,00 až 9,00
večeře 12,00 až 19,00
Celkem (celodenní) 45,00 až 75,00
na nápoje 3,00 až 5,00
2. Strávníci 7 – 10 let
snídaně 9,00 až 15,00
přesnídávka 7,00 až 12,00
oběd 16,00 až 32,00
svačina 6,00 až 10,00
večeře 14,00 až 25,00
Celkem (celodenní) 52,00 až 94,00
3. Strávníci 11 – 14 let
snídaně 10,00 až 16,00
přesnídávka 7,00 až 12,00
oběd 19,00 až 34,00
svačina 7,00 až 11,00
večeře 15,00 až 27,00
Celkem (celodenní) 58,00 až 100,00
4. Strávníci 15 a více let
snídaně 11,00 až 17,00
přesnídávka 7,00 až 12,00
oběd 20,00 až 37,00
svačina 7,00 až 11,00
večeře 17,00 až 34,00
Celkem (celodenní) 60,00 až 111,00
II. večeře 9,00 až 16,00
Strávníkům ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím
sportovní přípravu a strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru
tanec lze úměrně se zvýšením výživových dávek zvýšit horní limit na
nákup potravin, nejvýše však o 50 %. Výsledná částka se zaokrouhlí na
padesátihaléře nahoru.
Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve
kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4.
1) § 122 školského zákona.
2) § 2 zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné
výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve
školských zařízeních a o změně dalších zákonů.
§ 7 odst. 4 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění
zákona č. 242/1997 Sb.
3) § 16 zákona č. 109/2002 Sb.
4) § 119 školského zákona.
5) § 122 odst. 4 školského zákona.
§ 23 a 24 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně
některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 274/2003 Sb.
6) § 30 školského zákona.
7) Například zákon č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací
služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech
epidemiologicky závažných.