Na konci jara dozrává nejoblíbenější ovoce, které můžeme v České republice vypěstovat a sklidit: jahody. Nepotřebujeme nutně svoji vlastní zahradu, ani nemusíme jezdit do supermarketu, můžeme přijmout pozvání od velkopěstitele. Podobně jako fungují kamenné samoobsluhy, v červnu a červenci totiž probíhá samosběr jahod. Například v Plzeňském kraji nabízí svoji úrodu pan Pavel Bonk. Jeho Jahodárna Klatovy, stejně jako jiné tuzemské plantáže, trpí klimatickými změnami – ovšem i navzdory jarním mrazům a suchům lze hospodařit úspěšně. Více čtěte v rozhovoru níže. Celostátní seznam plantáží, adres, telefonních kontaktů a ceníků najdete pod TÍMTO odkazem.

Klimatické změny jsou skutečností, ale důsledky lze překonat

Proč považujete samosběr jahod za výhodný (například oproti nákupu ovoce v supermarketu)?

Úroda přímo od prvovýrobce je cenově dostupná, každý takhle může získat velkou zásobu zdravých a lahodných potravin. Při samosběru navíc zblízka vidíte, v jakém prostředí plody vyrostly – a ještě před zaplacením okusíte, jakou mají chuť.

Co byste doporučil lidem, kteří chtějí vyrazit do některé „jahodové samoobsluhy“ (například jaké chyby často dělají)?

Doporučuji vhodné oblečení a obuv. A aby každý sběrač měl svou vlastní nádobu na trhání.

Preferujete nějaký recept, jak jahody konzumovat? (Vaši kolegové zmiňovali jako přílohu například šampaňské, někde dokonce vyrábějí jahodovici.)

Nejraději mám jahodové knedlíky nebo jahody se šlehačkou.

Čeho si ceníte speciálně na svojí jahodárně?

Za největší pozitivum považuji lokalitu, kde hospodařím, díky její vynikající dostupnosti.

Pozorujete ve svém oboru nějaké negativní důsledky údajných klimatických změn?

Ano. Negativní důsledky klimatických změn pozoruji každý rok. V poslední době se jedná především o sucho nebo jarní mráz.

Na naše otázky odpověděl pan Pavel Bonk.

Samosběr jahod Klatovy → podrobnosti ZDE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno