Na konci jara dozrává nejoblíbenější ovoce, které můžeme v České republice vypěstovat a sklidit: jahody. Nepotřebujeme nutně svoji vlastní zahradu, ani nemusíme jezdit do supermarketu, můžeme přijmout pozvání od velkopěstitele. Podobně jako fungují kamenné samoobsluhy, v červnu a červenci totiž probíhá samosběr jahod. Například v Královéhradeckém kraji nabízí svoji úrodu Agrodružstvo Lhota pod Libčany, která kvůli klimatu musela zavést novou technologii a doporučuje, abychom respektovali odlišné zvyklosti různých farem. Více čtěte v rozhovoru níže. Celostátní seznam plantáží, adres, telefonních kontaktů a ceníků najdete pod TÍMTO odkazem.

Základem jsou profesionálové, kteří tvoří dobrou partu

Proč považujete samosběr jahod za výhodný (například oproti nákupu ovoce v supermarketu)?

Samosběr jahod je proti konvenčnímu nákupu výhodnější čerstvostí ovoce. Vím, že jsem plody natrhala tady a teď. Výhodněji určitě vychází taky cena, a tak můžete jahody upravovat na mnoho způsobů. Z plodů, koupených dráže v supermarketu, byste asi nevařili například džem. V jahodárně taky platí heslo: Co natrhám, to mám. Potom nemusím naříkat, že rozbalím ovoce pomačkané nebo nahnilé.

Co byste doporučila lidem, kteří chtějí vyrazit do některé „jahodové samoobsluhy“ (například jaké chyby často dělají)?

Řiďte se radami obsluhy. Neargumentujte stylem: „Dříve jsme byli jinde a tam platila jiná pravidla.“ Každá plantáž dodržuje svoje vlastní zvyky, k čemuž má dobré důvody. Obsluha například pošle návštěvníky tam, kde je zrovna zapotřebí posbírat úrodu.

Máte nějaký oblíbený recept, jak jahody konzumovat? (Vaši kolegové zmiňovali jako přílohu například šampaňské.)

Oblíbeným receptem jsou určitě jahody se šlehačkou.

Čeho si ceníte speciálně na svojí jahodárně?

Oceňuji spolupracovníky, kteří se kolem jahod pohybují. Máme tady skupinu, která se během roků ustálila a přispěla k dobrému jménu našich jahod. I díky mým kolegům přijíždějí lidé do Lhoty, na samosběr jahod, rádi.

Pozorujete ve svém oboru nějaké negativní důsledky údajných klimatických změn?

Za poslední 2 roky nám květnové mrazíky 2x spálily první květy. Takže jahody dozrály později a v menším množství. Taky panuje stále větší sucho na jaře, takže jsme museli změnit technologii pěstování a zavést kapénkovou závlahu, bez které bychom se už neobešli.

Za Agrodružstvo Lhota pod Libčany odpovídala Ilona Margolienová.

Samosběr jahod Lhota pod Libčany → podrobnosti ZDE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno