Ovocné stromy celou zimu šetřily sílu, aby nyní naplno ukázaly svoji krásu. Najednou na sobě mají tolik šťavnatých ozdob, že se jejich větve prohýbají. V ovocných sadech proto probíhá samosběr třešní – pěstitelé dovolují zákazníkům, aby očesali a podle libosti zkonzumovali úrodu. Ceny bývají spíše symbolické, než komerční.

Objeďte supermarket, opusťte svoje město a brzy objevíte venkovský svět, který spojuje prastarou sousedskou důvěru s moderní technikou. Někteří ovocnáři vás nechají, abyste očesali jejich úrodu, sklizeň si odvezli domů a teprve potom zaplatili, respektive převedli peníze na jejich elektronický bankovní účet! Třeba pan inženýr Jan Matoušek, který hospodaří nedaleko Kolína.

Samosběr třešní v roce 2020 probíhá také kolem Prahy, Hradce Králové, nebo v „Zahradě jižních Čech“. Ovocnáři bývají ochotní a ceny začínají na pouhých 15 Kč za kilogram! V následujícím adresáři najdete třešňové aleje, družstva nebo statky, které jsou podle statistik internetových vyhledávačů nejoblíbenější.

Nejpopulárnější sady napříč republikou

Hlavní město Praha

Jihočeský kraj

  • Ovocnářství Steinocher (Jižní Čechy, okres Prachatice, nedaleko městyse Lhenice, obec Třebanice) – Antonín Steinocher, telefon 607 878 843 nebo 721 677 344, e-mail anton70@volny.cz, po telefonické domluvě denně v 9 – 18 h, cena od 25 Kč/Kg
  • Zemcheba, s.r.o. (okres Strakonice, Chelčice) – Michal Kortan, 606 621 115, kortan@zemcheba.cz

Jihomoravský kraj

  • Trnové Pole (okres Znojmo) – Josef Machů, 720 511 780, info@sadymachu.cz, letos však kvůli jarním mrazům úroda nevyšla

Karlovarský kraj

  • EFB-Ekofarma Brtná, s.r.o. (okres Cheb, Dolní Žandov) – 602 265 155, efb@efb.cz
  • Lázně Kynžvart (okres Cheb) – Petr Potůček, 602 185 707, cena 15 až 20 Kč/kg

Královéhradecký kraj

  • Zemědělské družstvo Bašnice (okres Jičín, Bašnice) – třešně pěstuje, samosběr však nenabízí
  • Horní Újezd (okres Jičín, Podhorní Újezd a Vojice) – legendární jsou třešně vedle domu paní Khunové

Moravskoslezský kraj

  • Farma Lička (Rychaltice v okrese Frýdek-Místek a Sedlnice v okrese Nový Jičín) – Miroslav Lička a Hana Prokl Ličková, 737 923 822, bedynky@centrum.cz, pracovní dny v 7 – 16 h, cena 30 Kč/kg

Pardubický kraj

  • Sady Svinčany (okres Pardubice, Svinčany) – Ing. Jaroslav Nevole, 602 559 647, nevole@czfruit.cz

Středočeský kraj

  • Bohouňovice (okres Kolín) – Ing. Jan Matoušek, 737 826 047, samosber-tresni@seznam.cz, cena 30 Kč/kg
  • Farma Lotouš (Slaný) – Jiří Hořejší, 607 151 178, farmalotous@seznam.cz, denně 8 – 17 h
  • Jaroslav Havrda (Kolín) – samosber-tresni@seznam.cz, cena 20 Kč/kg
  • SAD s.r.o. (okres Mělník, Cítov) – bohužel prý (už) samoobsluhu neumožňuje
  • Statek Barochov (okres Benešov, obec Řehenice) – zde prý už samoobsluha není možná

Lidé prostřednictvím internetových vyhledávačů poptávají samosběr třešní taky v obcích a regionech: Brno, Olomouc, Ostrava, Písek, Pňovany (okres Plzeň – sever), Poděbrady, Sedlčany (Středočeský kraj, okres Příbram), Slavonín (okres Olomouc), Těchlovice (Ústecký kraj, okres Děčín – paní Vyčítalová), Velké Bílovice (Jihomoravský kraj, okres Břeclav), nebo Valeč (Vysočina). Zde však zemědělci lahodnou peckovinu zatím příliš nepěstují, a tak poptávka teprve čeká na nabídku.

Recept pro samosběr třešní 2020

Červené bobule, které dneska používá ve svém znaku komunistická strana, původně rostly na pobřeží Černého moře. Podle starověkého slova kerasus (poloostrov) tam dostalo jméno nejenom jedno město (Kerason, dnes turecký Giresun), ale také třešně: cerasus, odtud slovanské čeršňa a české třešně. Tahle peckovina údajně ve zralém, tedy červeném stavu pomáhá k hubnutí. Především však chutná – ať už čerstvě nasbíraná, nebo zavařená, anebo třeba ve formě bublaniny, na kterou existuje následující hrníčkový recept:

Olejem vymažeme a moukou vysypeme plech. Vyrobíme těsto: 2 hrníčky polohrubé mouky + 2 vejce + 1 kus prášku do pečiva + 1 ks vanilkového cukru + 1 h. mléka + 1 h. krupicového cukru + 1/2 h. oleje. Těsto promícháme a vylijeme na plech, přidáme třešně (nebo jahody, případně maliny) a vložíme do trouby, předehřáté na 170 až 180 °C. Pečeme dozlatova.

Autorka úvodní ilustrační fotografie: Susanne Jutzeler

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno