Šéfkuchaři vám názorně ukážou, jak připravují tradiční jarní pochoutku. Přitom používají staré rohlíky, čerstvé bylinky, kvalitní slaninu či uzené maso a další vybrané ingredience. Celou směs šoupnou do trouby… a dříve než farář odslouží mši nebo koledníci obejdou vesnici, na svátečním stole leží luxusní velikonoční nádivka! Koukněte se na videa a vyberte si nejlákavější recept.
Roman Paulus prozradil svůj sváteční recept
„Na rozehřátou pánev dám slaninu, kterou orestuji. Přidám cibuli, po 2 minutách taky máslo a po krátké chvilce ještě lehce ohřáté mléko,“ říká šéfkuchař Roman Paulus.
Celou směs potom nalije do misky, kde má veku nakrájenou na kostičky. Nádivku střídmě osolí a opepří, přisype muškátový oříšek, nakrájené blanšírované (spařené a ochlazené) listy mladého špenátu a petržel. Přilije žloutky a všechny dosavadní ingredience zamíchá vařečkou. Do pestrého mixu jemně rukama vmasíruje rozmíchaný bílek.
Těstíčko přehodí do sádlem vymazaných a strouhankou posypaných formiček. Nádivku nakonec peče 30 až 40 minut v profesionální troubě při teplotě 130 °C, v obyčejné kuchyni doporučuje až 150 °C.
Roman Paulus natočil svoje video pro Lidl, ale suroviny nakoupíte také v Albertovi, Bille, Globusu, Kauflandu, Penny, Rohlíku nebo Tescu.
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 125 g másla
- 250 ml čerstvého plnotučného mléka
- 450 g veky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 100 g špenátu
- 1 hrst nasekané listové petržele
- 5 vajec velikosti „M“
- sádlo na vymazání
- strouhanka na posypání
Názorné video natočil i Lukáš Mozek
Existují různé recepty na výbornou velikonoční nádivku, jak uvidíme v dalším videu. Kupříkladu Lukáš Mozek nepoužívá slaninu, veku a sádlo, ale uzené maso, rohlíky a olej. Jako alternativu ke špenátu uvádí kopřivy. Peče 45 minut na 175 °C.
- 300 g uzeného masa
- 10 rohlíků
- 300 ml mléka
- 40 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 1 malá lžička soli
- 1 hrst kopřiv nebo špenátu
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- olej
- hrubá mouka
Luxusní velikonoční nádivka podle Lídy Novotné
V gastronomickém byznysu dominují muži, ale v domácích kuchyních makají častěji ženy. Lída Novotná přidává cibulku, česnek, pórek nebo majoránku. Peče déle a na vyšší teplotu než oba dříve jmenování kuchaři. Luxusní velikonoční nádivka vzniká takhle:
- V troubě mírně opečte 7 starších nakrájených rohlíků, stačí 10 až 15 minut.
- Na kostky nakrájejte 0,8 kg uzeného masa.
- Nakrájejte svazek jarní cibulky + 1 normální cibuli.
- Nakrájejte zelenou cibulku, medvědí česnek, naťový planý česnek, pórek a půl česnekové paličky.
- Na oleji osmažte cibuli, kterou přidejte k opečeným rohlíkům.
- I nakrájené uzené maso opečte a přidejte do směsi, přisypte rovněž bylinky a česnek.
- Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek, rozemelte majoránku.
- Vezměte 5 vajec, oddělte žloutky a bílky.
- K osoleným žloutkům přidejte půllitr mléka a tenhle mix rozkvedlejte.
- K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh.
- Rozkvedlané žloutky nalijte do směsi, zamíchejte a potom lehce vmíchejte také sníh.
- Směs přesuňte na máslem vymazaný a strouhankou posypaný pekáč, stačí 1 200 cm2.
- Rozpalte troubu na 180 °C a pečte 45 až 50 minut.
- Upečenou velikonoční nádivku trošku polijte rozpuštěným máslem, aby nejenom chutnala, ale také vypadala luxusně!