Šéfkuchaři vám názorně ukážou, jak připravují tradiční jarní pochoutku. Přitom používají staré rohlíky, čerstvé bylinky, kvalitní slaninu či uzené maso a další vybrané ingredience. Celou směs šoupnou do trouby… a dříve než farář odslouží mši nebo koledníci obejdou vesnici, na svátečním stole leží luxusní velikonoční nádivka! Koukněte se na videa a vyberte si nejlákavější recept.

Roman Paulus prozradil svůj sváteční recept

„Na rozehřátou pánev dám slaninu, kterou orestuji. Přidám cibuli, po 2 minutách taky máslo a po krátké chvilce ještě lehce ohřáté mléko,“ říká šéfkuchař Roman Paulus.

Celou směs potom nalije do misky, kde má veku nakrájenou na kostičky. Nádivku střídmě osolí a opepří, přisype muškátový oříšek, nakrájené blanšírované (spařené a ochlazené) listy mladého špenátu a petržel. Přilije žloutky a všechny dosavadní ingredience zamíchá vařečkou. Do pestrého mixu jemně rukama vmasíruje rozmíchaný bílek.

Těstíčko přehodí do sádlem vymazaných a strouhankou posypaných formiček. Nádivku nakonec peče 30 až 40 minut v profesionální troubě při teplotě 130 °C, v obyčejné kuchyni doporučuje až 150 °C.

Roman Paulus natočil svoje video pro Lidl, ale suroviny nakoupíte také v Albertovi, Bille, Globusu, Kauflandu, Penny, Rohlíku nebo Tescu.

  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 125 g másla
  • 250 ml čerstvého plnotučného mléka
  • 450 g veky
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g špenátu
  • 1 hrst nasekané listové petržele
  • 5 vajec velikosti „M“
  • sádlo na vymazání
  • strouhanka na posypání

Názorné video natočil i Lukáš Mozek

Existují různé recepty na výbornou velikonoční nádivku, jak uvidíme v dalším videu. Kupříkladu Lukáš Mozek nepoužívá slaninu, veku a sádlo, ale uzené maso, rohlíky a olej. Jako alternativu ke špenátu uvádí kopřivy. Peče 45 minut na 175 °C.

  • 300 g uzeného masa
  • 10 rohlíků
  • 300 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 1 malá lžička soli
  • 1 hrst kopřiv nebo špenátu
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • olej
  • hrubá mouka

Luxusní velikonoční nádivka podle Lídy Novotné

V gastronomickém byznysu dominují muži, ale v domácích kuchyních makají častěji ženy. Lída Novotná přidává cibulku, česnek, pórek nebo majoránku. Peče déle a na vyšší teplotu než oba dříve jmenování kuchaři. Luxusní velikonoční nádivka vzniká takhle:

  1. V troubě mírně opečte 7 starších nakrájených rohlíků, stačí 10 až 15 minut.
  2. Na kostky nakrájejte 0,8 kg uzeného masa.
  3. Nakrájejte svazek jarní cibulky + 1 normální cibuli.
  4. Nakrájejte zelenou cibulku, medvědí česnek, naťový planý česnek, pórek a půl česnekové paličky.
  5. Na oleji osmažte cibuli, kterou přidejte k opečeným rohlíkům.
  6. I nakrájené uzené maso opečte a přidejte do směsi, přisypte rovněž bylinky a česnek.
  7. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek, rozemelte majoránku.
  8. Vezměte 5 vajec, oddělte žloutky a bílky.
  9. K osoleným žloutkům přidejte půllitr mléka a tenhle mix rozkvedlejte.
  10. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh.
  11. Rozkvedlané žloutky nalijte do směsi, zamíchejte a potom lehce vmíchejte také sníh.
  12. Směs přesuňte na máslem vymazaný a strouhankou posypaný pekáč, stačí 1 200 cm2.
  13. Rozpalte troubu na 180 °C a pečte 45 až 50 minut.
  14. Upečenou velikonoční nádivku trošku polijte rozpuštěným máslem, aby nejenom chutnala, ale také vypadala luxusně!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno