Pekař obsluhující pec má právo, aby na pracovní smlouvu dostával přinejmenším 17 800 Kč hrubého měsíčně nebo 106,40 Kč za hodinu.

Každému podle jeho zásluh! Tuto idealistickou vizi zkoušejí alespoň částečně uskutečnit čeští politici. Ve veřejném sektoru regulují zaměstnavatele podrobnými platovými třídami a tabulkami. Naproti tomu soukromým firmám ponechávají relativní svobodu, aby uzavíraly pracovní smlouvy podle vlastního uvážení. Naši státní představitelé totiž neomezují maximální odměnu, na kterou může dosáhnout kupříkladu pekař nebo řezník. Ale ve vládním nařízení č. 567/2006 Sb. nalezneme pojmy minimální mzda a zaručená mzda.

Se složitostí, odpovědností a namáhavostí daného povolání stoupají takzvané skupiny prací, a s nimi také garantovaná výplata. Minimální mzda představuje nejnižší úroveň. Ale každý řezník nebo pekař, který působí ve svém oboru a má uzavřenou normální pracovní smlouvu, musí dostávat více. Uvedené sazby platí pro týdenní pracovní dobu 40 hodin, bez příplatků za ztížené pracovní prostředí apod.

ZARUČENÁ MZDA 2019/202020192020
SkupinaTřídaKč/h.Kč/m.Kč/h.Kč/m.
1.1.+2.79,8013.35087,3014.600
2.3.+4.88,1014.74096,3016.100
3.5.+6.97,3016.280106,4017.800
4.7.+8.107,4017.970117,4019.600
5.9.+10.118,6019.850129,7021.700
6.11.+12.130,9021.900143,2024.000
7.13.+14.144,5024.180158,1026.500
8.15.+16.159,6026.700174,6029.200

V příloze zmíněného vládního nařízení dostala speciální kapitolu výroba potravin. Svoje záruky získává řezník porážející skot a upravující maso, pracovníci připravující sladkosti nebo pečivo.

Výroba potravin (řezník, zmrzlinář, pekař, cukrář)

Zmrzlinář a řezník ve 2. skupině

  1. Výroba všech druhů zmrzlin (např. mléčných, smetanových apod.).
  2. Zadělávání těsta ve výrobě sušenek, crackerů, perníků, sucharů a oplatek.
  3. Úprava jatečního masa pro kuchyňské zpracovávání včetně jeho třídění podle druhů.

Řezník, pekař a cukrář ve 3. skupině

  1. Porážení skotu a jateční zpracování masa.
  2. Sázení, předpékání a vypékání chleba a pečiva v sázecích a vytahovacích pecích, příprava a obsluha pecí.
  3. Samostatné zhotovování všech druhů cukrářských výrobků širokého sortimentu (např. mandlových piškotů, piškotů ananas-dezert, špiček s tekutou náplní, dortů apod.) včetně určování vhodnosti surovin k používání.

2 KOMENTÁŘE

    • Dobrý den, Aleno, dělníci pekařské a cukrářské výroby mohou patřit do 1. až 4. skupiny prací. Vždycky záleží na nejobtížnější vykonávané činnosti konkrétního zaměstnance. Kategorie nejsou popsány úplně kompletně, vláda v právních předpisech uvádí „jenom“ typické příklady. Věřím však, že většinou mohou stačit. Uvedu příklady jednak z této stránky, jednak z kapitoly věnované obchodnímu provozu a pohostinství:

      1. skupina: Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr, mytí a čištění nádobí, obsluha ručních kuchyňských strojků.
      2. skupina: Zadělávání těsta ve výrobě sušenek, crackerů, perníků, sucharů a oplatek.
      3. skupina: Sázení, předpékání a vypékání chleba a pečiva v sázecích a vytahovacích pecích, příprava a obsluha pecí.
      4. skupina: Výroba náročných specialit české kuchyně i kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno