Nejez tolik vajíček! A proč, maminko? Protože obsahují hodně cholesterolu! Podobné diskuse probíhají v mnoha domácnostech. Rodiče mají skoro vždycky pravdu, ale tentokráte raději ověřme, kde všude vězí a kdy lidskému organismu škodí cholesterol. Tabulky čerpáme ze zahraničí, protože v českém prostoru zatím chyběly. Významný podíl zaujímá démonizovaná látka například v jikrách tresky, jehněčím mozečku a másle.
- TIP: Víme také, ze kterých potravin získáme plno bílkovin!
- Anebo vyzkoušejte exotickou rebarboru, kustovnici, spirulinu a chlorellu.
Životně důležitá látka, která může způsobit aterosklerózu
Cholesterol potřebujeme například pro správnou funkci buněčných membrán, tvorbu žlučových kyselin, steroidních hormonů a vitamínu D, růst organismu a obnovu tkání. Ovšem známe staré úsloví, že všeho moc škodí. Hypercholesterolémie (vysoká hladina cholesterolu) může podle některých lékařů zapříčinit smrtelnou aterosklerózu (kornatění tepen). Bohužel, nebo naštěstí hrají významnou roli geny, takže všechny obecné tabulky mají pouze velmi orientační význam.
„Hladinu cholesterolu v organismu můžeme stravou ovlivnit jenom málo, maximálně ze 30 %. Silně totiž závisí na individuálním metabolismu jedince. Řada studií prokázala, že konzumace 2 vajec denně po dobu 6 měsíců vedla naopak k mírnému snížení,“ píše Mendelova univerzita ve svých studijních materiálech. Žádné komplexní tabulky nezveřejnila, ale doporučuje konzumovat 300 mg cholesterolu denně (dětem a ohroženým osobám jenom 100 g). Když sníme 1 vejce, získáme přibližně 63 až 83 % této dávky.
Co obsahuje cholesterol? Tabulky od jiker po marmeládu
Konkrétní údaj o vajíčku máme, ale komplexní přehled hledám v materiálech českých univerzit a výzkumných ústavů marně. Ovšem hezký souhrn zveřejnily taiwanské National Health Research Institutes, zřizované tamním Ministerstvem zdravotnictví. Srovnávají, jak bohaté je maso, mléko nebo čokoláda na cholesterol. Tabulky vyjadřují, kolik miligramů látky najdeme ve 100 gramech dané potraviny. Vyšší než nulové hodnoty nalezneme pouze v živočišných produktech.
Vysoký podíl cholesterolu (jehněčí, vajíčka)
Potravina | mg/100 g |
Jehněčí mozeček | 1 900 |
Jehněčí játra | 585 |
Jehněčí ledvinky | 550 |
Jikra tresky | 500 |
Vajíčka smažená | 480 |
Vajíčka vařená | 450 |
Vajíčka míchaná | 410 |
Máslo | 260 |
Kreveta vařená | 170 |
Cejn | 130 |
Nižší podíl cholesterolu (masné výrobky)
Potravina | mg/100 g |
Kachna pečená | 160 |
Mléko kravské sušené | 120 |
Vepřové vařené | 110 |
Kuře pečené | 100 |
Čokoláda mléčná | 90 |
Kuře vařené | 90 |
Sýr parmezán | 90 |
Hovězí konzervované | 85 |
Hovězí vařené | 80 |
Salám | 80 |
Sýr eidam | 70 |
Nejnižší podíl cholesterolu (rostlinné výrobky, med)
Potravina | mg/100 g |
Pizza se sýrem a rajčaty | 20 |
Mléko lidské | 15 |
Jogurt | 5 |
Margarín | 0 – 5 |
Mléko kravské čerstvé | 2 |
Chleba | 1 |
Cornflakes | 0 |
Cukr, marmeláda, med | 0 |
Pšeničné vločky | 0 |
Rýže | 0 |
Zdroje:
- Markéta Valová: Vliv polynenasycených mastných kyselin na homeostázu cholesterolu
- Mendelova univerzita: Nutriční hodnota vajec
- National Health Research Institutes: Important Basics Food Charts – cholesterol, tabulky