Oba se starají, aby bylo uklizeno, ale přitom mají rozdílné kompetence. Provozář pečuje o celé objekty, zajišťuje jejich ochranu, vytápí, opravuje technické závady nebo koordinuje velké jídelny. Zatímco pracovník obchodního provozu myje špinavé nádobí a doplňuje čisté prádlo, případně sedí na recepci a vede malý sklad. Porovnejme zaručené mzdy a platové třídy obou profesí.
- Soukromý sektor (s.r.o., a.s., neziskové a církevní organizace apod.)
- Veřejný sektor (příspěvkové organizace, úřady apod.)
- Pracovník obchodního provozu v platových třídách
- Provozář v platových třídách
Zaručené mzdy v soukromých společnostech
Český statistický úřad zjistil, že typičtí provozní elektrikáři, ale taky manažeři privátních jídelen a ubytoven mají podprůměrný příjem. Někteří zaměstnanci oceňují vládní nařízení č. 567/2006 Sb., kde jsou definovány takzvané zaručené hrubé mzdy.
Například pokud myjete špinavé nádobí, patříte minimálně do 1. pracovní skupiny. Jakmile obsloužíte prvního strávníka, stoupáte výš… Vizte detaily v obchodním provozu a pohostinství, komunálních, úklidových a údržbářských službách, nebo v technických oborech.
ZARUČENÁ MZDA 2022 | |||
---|---|---|---|
Skupina | Třída | Kč/h. | Kč/m. |
1. | 1.+2. | 96,40 | 16 200 |
2. | 3.+4. | 106,50 | 17 900 |
3. | 5.+6. | 117,50 | 19 700 |
4. | 7.+8. | 129,80 | 21 800 |
5. | 9.+10. | 143,30 | 24 100 |
6. | 11.+12. | 158,20 | 26 600 |
7. | 13.+14. | 174,70 | 29 400 |
8. | 15.+16. | 192,80 | 32 400 |
Provozář a jeho kolegové ve veřejném sektoru
Podrobnější platový systém existuje v nepodnikatelské sféře, například ve státních nemocnicích a školách. Provozář, stejně jako pracovník obchodního provozu, má speciální kapitolu v oficiálním pracovním Katalogu. Základní hrubý měsíční plat dostává podle speciální tabulky, stupně (předchozí praxe a nejvyššího dosaženého vzdělání) a třídy (nejtěžší vykonávané práce).
Juniorní pracovník obchodního provozu myje špinavé nádobí, zatímco nejzkušenější provozář koordinuje velkokapacitní jídelny. Každý patří do nejvyšší platové třídy, ve které splňuje aspoň jednu číslovanou odrážku – vizte níže.
PRACOVNÍK OBCHODNÍHO PROVOZU
1. platová třída
- Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr nádobí, jeho mytí, čištění a obsluha ručních kuchyňských strojků.
- Péče o hosty v ubytovacích zařízeních při příjezdu, pobytu a odjezdu, zajišťování různých služeb hostům (například manipulace se zavazadly, vydávání klíčů).
2. platová třída
- Pomocné práce při prodeji zboží spojené s jeho doplňováním, balením a tříděním.
- Péče o svěřené pokoje v ubytovacích zařízeních včetně inventáře a výměny prádla, zprostředkovávání služeb, například žehlení obleků, prádla a čištění obuvi (pokojská).
- Mytí černého nádobí.
3. platová třída
- Expedice zboží, pokrmů, cukrářských výrobků, polotovarů jednotlivě nebo hromadně.
4. platová třída
- Organizace práce zaměstnanců při úklidu, samostatné vedení příručního skladu, zprostředkovávání služeb v ubytovacím zařízení (pokojská).
- Recepční práce v ubytovacích zařízeních bez oddělené činnosti vrátnice, inkaso tržeb, popřípadě inkaso za jiné služby (vrátný s recepční službou, pomocný recepcionář).
- Přijímání peněz a kontrola cen zakoupeného zboží a případný doplňkový prodej, pokladní inventarizace nebo přijímání pokladních dokladů a jejich kontrola spočívající v porovnání vyexpedovaného zboží (pokrmů, nápojů) s údaji na dokladu, kontrolní rozpisy, případné podklady pro fakturaci (pokladní).
5. platová třída
- Organizace a zajišťování úklidových prací a doplňkových služeb, například čištění oděvů, obuvi, žehlení ve stravovacích a ubytovacích provozech, vedení příručního skladu (hospodyně).
- Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích a jiných hotelových služeb, vedení předepsané evidence, styk s orgány státní správy (recepcionář).
- Provádění rozpisu služeb obslužného personálu a vyřizování drobných reklamací ubytovaných hostů.
6. platová třída
- Organizace a zajišťování doplňujících a úklidových prací v rozsáhlém stravovacím nebo ve velkém ubytovacím provozu včetně vedení skladu drobného hmotného investičního majetku a zásob, vedení předepsané evidence.
PROVOZÁŘ
4. platová třída
- Různorodé řemeslné práce při údržbě sportovišť, ubytovacích a jiných objektů menšího rozsahu včetně používání malé mechanizace.
5. platová třída
- Zajišťování běžné údržby, vytápění, temperování, ochrany, větrání, úklidu jednotlivých uvolněných stavebních objektů, ploch a vybavení.
- Organizace a zajišťování běžných provozních a úklidových prací a doplňkových služeb, vedení příručního skladu.
6. platová třída
- Zajišťování provozu jednotlivých uvolněných objektů po technické stránce (stavební, strojní, elektro) včetně zajišťování a organizace údržby objektů.
- Organizace a zajišťování úklidových prací v rozsáhlém stravovacím nebo ve velkém ubytovacím provozu včetně vedení skladu.
7. platová třída
- Zajišťování provozu souboru uvolněných technologicky provozovaných objektů (výcviková a školící zařízení případně ubytovací, rekreační, stravovací nebo jiná víceúčelová zařízení) a organizace údržby a oprav jednotlivých technologických zařízení a budov.
- Zajišťování provozu ubytovacího nebo stravovacího zařízení.
8. platová třída
- Organizace provozu velkokapacitního stravovacího zařízení včetně zajišťování jeho technického vybavení a údržby, ekonomické agendy, stanovování technologických postupů a zajišťování jejich dodržování včetně kontroly dodržování hygienických předpisů.
- Komplexní zajišťování provozu souboru objektů včetně jejich hospodárného využití po provozně-ekonomické stránce, zajišťování provozu a údržby, organizace prováděných prací, zajišťování potřebného materiálu a technického dozoru na prováděné práce, zajišťování podkladů pro zpracování návrhu finančního rozpočtu a spolupráce při projednávání smluv s dodavatelskými a projektovými organizacemi, přebírání dodávek a provedených prací, zajišťování dodržování programu odpadového hospodářství.
9. platová třída
- Koordinace provozů velkokapacitních stravovacích zařízení s celodenním provozem nebo zajišťování provozu určeného pro výrobu jídel pro rozsáhlé skupiny strávníků se zásadně rozdílnými stravovacími potřebami, podmínkami a návyky, například podle věku, zdravotního stavu, kulturních, náboženských a jiných specifik.
Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com