Znáte intimnější obor, než pohostinství a gastronomii? Jídlo a pití vkládáme přímo do úst, polykáme a pouštíme do svého nitra. Vědomě, nebo automaticky důvěřujeme celému personálu, od šéfa kuchyně až po číšníka, že okamžitě ani postupně nezničí naše zdraví. Chceme živiny, a navíc chuťový požitek! Všichni profesionálové ve stravovacím provozu musejí dodržovat přísná hygienická a úřední pravidla, a podobně taky plat kuchaře podléhá právním předpisům. Pokud tedy nejste dobrodruhem, který sólově vyrazí na hřiště tržní ekonomiky!

Láďa Hruška versus Zdeněk Pohlreich

Televizní reportér Láďa Hruška pravděpodobně sám uznává, že nemá takový kulinářský talent jako šéfkuchaři pětihvězdičkových hotelů. Ale dokáže připravit a zábavně představit velmi levné jídlo, například jeho nadívané kuřecí kůže nebo smažené sýry jsou legendární. „Plat kuchaře“, přesněji řečeno výdělek experimentátora a provokatéra potom stačí na pohodlný život. No schválně počítejme, bez závisti, s upřímným blahopřáním! Láďovy kuchařky našly statisíce kupců. Jedna kniha stojí kolem 170 Kč a běžná provize autorů kolísá kolem 10 %. Takže plat kuchaře Hrušky, respektive jeho honorář za jeden titul může dosáhnout řádově milionové částky.

Další televizní hvězda, Zdeněk Pohlreich šéfkuchařem pětihvězdičkového hotelu byl. Díky svému pořadu na komerční stanici proslul zemitým slovníkem, ale taky předvedl špičkové gastronomické umění široké veřejnosti. Televizní „plat kuchaře Pohlreicha“ bulvární média odhadla na 500 000 Kč měsíčně.

Zaručené mzdy v privátní firmě (s.r.o., a.s., neziskové organizaci)

V soukromém sektoru, typicky v obchodní společnosti s.r.o. nebo a.s., neexistuje maximální příjmový strop: Podnikatelé zasílají zákazníkům faktury a zaměstnanci vydělávají peníze, které mají domluvené se zaměstnavatelem. Podle vládního nařízení však musejí dostávat aspoň svoji sazbu zaručené mzdy, podle následující tabulky. Například pokud jde o plnohodnotnou zaměstnaneckou smlouvu, do 3. skupiny prací patří mimo jiného: „Sázení, předpékání a vypékání chleba a pečiva v sázecích a vytahovacích pecích, příprava a obsluha pecí.“ Do 4. skupiny prací patří mimo jiného: „Výroba náročných specialit české kuchyně i kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.“

ZARUČENÁ MZDA 2019/202020192020
SkupinaTřídaKč/h.Kč/m.Kč/h.Kč/m.
1.1.+2.79,8013.35087,3014.600
2.3.+4.88,1014.74096,3016.100
3.5.+6.97,3016.280106,4017.800
4.7.+8.107,4017.970117,4019.600
5.9.+10.118,6019.850129,7021.700
6.11.+12.130,9021.900143,2024.000
7.13.+14.144,5024.180158,1026.500
8.15.+16.159,6026.700174,6029.200

Ve státní nemocnici, krajském sociálním ústavu nebo obecní škole sice máte větší jistoty, ale nikdy příliš nezbohatnete.

Plat kuchaře ve veřejné instituci určuje tabulka, stupeň a třída

V oficiálním Katalogu pracíKUCHAŘ číslo 2.05.02. Pokud pracuje přímo pro veřejnou instituci, dostává základní hrubý plat podle tabulky, která přísluší jeho zaměstnavateli. Speciální stupnici mají například obecní úřady, jinou používají příspěvkové organizace, jako třeba školy a nemocnice. Všechny aktuální tabulky najdete pod TÍMTO odkazem. Abychom určili správný plat kuchaře, potřebujeme znát ještě platový stupeň (hlavně počet započitatelných let praxe) a platovou třídu, která odráží nejtěžší vykonávanou práci.

Nemusíte dělat všechny vypsané úkony, stačí jenom některý! Například „výroba běžných druhů jídel“ posouvá pracovníka minimálně do 4. třídy. Nejvyšší bývá plat kuchaře, který pracuje v oboru přes 32 let, organizuje práci spojenou s hmotnou odpovědností, zajišťuje správnou skladbu pokrmů apod.

3. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Dohotovování a regenerace jídel, výdej jídel a další práce v kuchyni spojené s výrobou částí jídel.

4. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Výroba běžných druhů jídel.

5. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Výroba technologicky náročných teplých jídel, specialit studené kuchyně nebo samostatná výroba jídel v souladu se závaznými výživovými normami.

6. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby.
  2. Výroba náročných specialit české kuchyně a kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.
  3. Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních.
  4. Výroba jídel s omezeními v dietním režimu nebo při zabezpečování preventivní a léčebné výživy v rámci standardizovaného poskytování nutriční péče.

7. PLATOVÁ TŘÍDA

  1. Organizace práce při výrobě jídel spojené s hmotnou odpovědností, stanovování a provádění technologických postupů a kalkulací při rozsáhlé výrobě širokého sortimentu, stanovování a zajišťování správnosti gastronomické skladby jídel, racionální výživy a zajišťování výroby náročných specialit.

13 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, moje mamka pracuje jako hlavní kuchařka na základní škole. Netýká se ji sestavování jídelníčku (jídelníček konzultuje s vedoucí kuchyně) a objednávka potravin. Chci se zeptat, do jaké platové třídy by měla být zařazena. Děkuji.

    • Jano, předpokládám, že Vaše maminka je zaměstnankyně veřejné školy (nikoli například soukromé firmy, která škole jídlo dodává, v takovém případě by měla zaručenou mzdu pouze podle tabulek ZDE nebo ZDE).

      Pokud vaří jenom polévky a z polotovarů, 3. platová třída. Normální teplá jídla (tzn., že musím třeba nastrouhat brambory, nestačí jenom zalít prášek ze sáčku apod.) = minimálně 4. platová třída. Technologicky náročná teplá jídla (osobně bych sem klidně řadil ručně balené řízky, španělského ptáčka apod.) = 5. platová třída. Náročné národní speciality, dietní jídla (napadá mě svíčková s tradičními houskovými knedlíky, bezlepková dieta apod.) = 6. platová třída. Plus pravděpodobně příplatek 5 až 15 % za organizaci a kontrolu kolegů.

  2. Dobrý den, pracuji ve školní kuchyni (státní ZŠ) jako kuchařka. Dříve byla moje pozice pojmenovaná pomocná síla. Dělám téměř vše, co je potřeba, tzn. loupání brambor, příprava zeleninových salátů, obalování řízků i jejich smažení, vaření těstovin a jiné. Střídáme se všichni. Nikdo nedělá nic jednoznačného. Do jaké platové třídy bych měla být zařazena? Děkuji.

    • Pavlíno, ve státní škole rozhoduje činnost, kterou děláte aspoň část pracovní doby a kterou najdete nejvýše v platových třídách. (V soukromé firmě by mohla být situace složitější, pokud byste byla placená od hodiny.)

      Například pokud připravujete svíčkovou, plněná masa apod., půjde minimálně o 5. platovou třídu: „Výroba technologicky náročných teplých jídel nebo specialit studené kuchyně.“

      Vycházím ze skupin prací, platných v soukromém sektoru, kde je svíčková a plněné maso uvedeno právě jako příklad „technologicky náročných teplých jídel“.

  3. Na jakou platovou třídu a příplatky má nárok Vedoucí školní jídelny na ZŠ s dosaženým vzděláním VOŠ? Děkuji.

    • Paní Bártová, záleží především na konkrétní náplni Vaší práce. Pravděpodobně půjde o 6. platovou třídu, pokud máte na starost například následující: „Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby.“ Podrobný rozpis všech tříd najdete ve článku výše.

      Všechny možné příplatky popisuji ve speciálním článku pod TÍMTO odkazem. Řadového zaměstnance se obvykle týkají přesčasy, ztížené pracovní prostředí (za každý ztěžující vliv, jako třeba hluk, letos připočítáváme 6,6 Kč/hodinu hrubého), případně směnný provoz apod. Jakožto vedoucí ve veřejné škole (příspěvkové organizaci zcela financované obcí, krajem, státem apod.) byste měla navíc dostávat ještě příplatek právě za vedení, podle svého postavení v celkové hierarchii. Například pokud řídíte „jenom“ práci podřízených zaměstnanců, kteří sami nikomu dalšímu nešéfují, máte dostávat přidáno 5 až 30 % „platového tarifu nejvyššího platového stupně ve své platové třídě“.

      Abych situaci trochu zpřehlednil, budu konkrétnější. Kuchařka ve veřejné škole je obvykle hodnocena podle platové tabulky č. 1, kterou najdete úplně vespod TÉTO stránky. Základní tarif bez příplatků v 6. třídě je letos 11 000 (minimální mzda) až 16 400 Kč hrubého měsíčně, podle délky započitatelné praxe a platového stupně (v případě příliš nízké částky má přednost takzvaná zaručená mzda, účinná také v soukromém sektoru!). Příplatek za vedení tedy počítáme z 16 400 Kč, 5 až 30 % = 820 až 4 920 Kč měsíčně hrubého (v tomto rozmezí musí zaměstnavatel příplatek poskytovat).

  4. Dobrý den, pracuji jako kuchařka ve vesnické mateřské škole, ale zastávám taky pozici skladníka, zásobovače, sestavuji jídelní listy a zodpovídám za spotřební koš. Mám praxi 25 let. Zajímá mě, jestli lze zohlednit i fakt, že vedoucí stravování dochází pouze na výběr stravného a ukládání textu do počítače :-). Školka má kapacitu 50 dětí a 15 dospělých lidí, bohužel na kuchyň jsem stále sama, i na takzvané papírování. Děkuji.

    • Dobrý den, paní Vítová, máte právo na platovou třídu, do které patří nejodpovědnější Vámi vykonávaná činnost, podle Katalogu prací, jehož kapitolu „KUCHAŘ“ najdete na této stránce. Takže vlastně čím důležitější máte povinnosti, tím více byste měla dostávat peněz – v tomto ohledu musí zaměstnavatel zohlednit relativní pasivitu Vašeho vedoucího.

      Skladník je hodnocen poměrně skromně. Ale jakožto kuchařka byste podle mého odhadu (neznám úplně přesnou náplň Vaší práce) měla patřit aspoň do 6. platové třídy: „Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby.“ A díky nakombinované pozici zásobovače možná i do 7. platové třídy, jestliže máte na starosti všechno následující: „Samostatný nákup vymezeného sortimentu zboží a sjednávání kontraktů, sestavování harmonogramů zásobování včetně vystavování objednávek a potvrzování faktur.“

  5. Dobrý den. Jsem vyučená kuchařka s 33letou praxí v oboru. V létě jsem nastoupila do mateřské školy jako kuchařka. Mou pracovní náplní je: normováni, vaření, přebíráni zboží, zodpovědnost za sklad potravin, prostě hmotná zodpovědnost, dále sestavuji jídelní lístek (spolu s hospodářkou), výdej jídel, jsem pověřená řízením práce v kuchyni, mám k sobě jednu pomocnou kuchařku. Paní hospodářka má také pomáhat v kuchyni. Po zkušební době k 1.11. jsem dostala 4. platovou třídu a 12. stupeň, osobní příplatek ano, bez příplatku za vedení. Nemám nárok na vyšší třídu?

    • Dobrý den, paní Petro, souhlasím, že byste měla dostat vyšší platovou třídu. Pokud nepřipravujete „náročné speciality“ (pod tímhle pojmem si představuji například komplikovanou exotickou kuchyni, jako třeba krevety a podobné extrémy), ale jste pověřena řízením práce, včetně sestavování jídelního lístku (spolu s hospodářkou, která však – předpokládám – propočítává spíše peníze, než výživovou skladbu pokrmů), připadá mi nejvhodnější 6. platová třída: „Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby.“

      Plus máte dostávat příplatek za vedení, ve výši aspoň 5 % „z platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě odměňovaného zaměstnance“, což nyní prakticky znamená 5 % z 19 730 Kč (z platového tarifu v 6. třídě a 12. stupni tabulky č. 1), tedy vychází 986,5 Kč měsíčně.

  6. Článek na této stránce byl počátkem roku 2018 aktualizovaný, podle novelizace katalogu prací (nařízení vlády č. 222/2010 Sb.).

  7. Dobrý den, pracuji jako hlavní kuchařka v mateřské škole. Mám na starosti sklady se zbožím, veškeré přejímky, vaření hlavního jídla, výdej potravin, vypisování výdejek a všechno, co se týká kuchyně. Do jaké platové třídy bych měla být zařazena?

    • Dobrý den, paní Dano, bohužel jsem pro Vás nenašel vyšší platové třídy, než tady v kuchařské kapitole (ani v zásobování a skladování). Vaši pracovní náplň sice neznám podrobně, ale předpokládám, že máte právo na 4. třídu („Výroba běžných druhů jídel.“), nebo 5. třídu („Výroba technologicky náročných teplých jídel, specialit studené kuchyně nebo samostatná výroba jídel v souladu se závaznými výživovými normami.“). Rozhoduje nejodpovědnější činnost, kterou aspoň občas vykonáváte. A pokud jste oprávněna řídit či kontrolovat jiné zaměstnance, měla byste dostávat taky příplatek za vedení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno